Få nya jobb efter nedläggning i Nynäshamn

Det är fortfarande ont om nya jobb i Nynäshamn, som drabbades hårt av telekomföretaget Ericssons fabriksnedläggning förra året. Antalet arbetslösa i kommunen är fler nu än vid samma tid i fjol.

Det har dock blivit klart att åtminstone två företag flyttar in i Ericssons övergivna fabrikslokaler.

Dessutom har delar av Ericssons kvarlämnade utrustning lett till åtta nya arbetstillfällen.

Jan Olofsson jobbade som verktygsmakare på Ericsson och är en av åtta före detta Ericsson-anställda som precis fått jobb.

- Underbart, det är ju skönt att få ett jobb i Nynäshamn, säger han till Radio Stockholm.

Samtidigt är det nu klart att två andra företag flyttar in i Ericssons övergivna lokaler i sommar. Cirka 85 personer kommer att börja arbeta där då, enligt fastighetsägaren. Men det är inte helt nya arbetstillfällen som skapas, utan jobb som redan finns i Nynäshamn.

Det är fortfarande ont om nya jobb i kommunen. Arbetsförmedlingen i Nynäshamn får in färre nya jobb medan nyanmälda platser ökar kraftigt i länet. Det är också tio procent fler personer i Nynäshamn som är helt arbetslösa eller sysselsatta i något arbetsmarknadsprogram jämfört med för ett år sen.

Annette Johansson är chef på arbetsförmedlingen i Nynäshamn.

- Min tolkning av detta är att Ericsson-varslet har inneburit att ett antal mindre företag har tappat en stor kund. Innan de hinner ställa om produktionen och hitta alternativa sysselsättningar så får vi - förhoppningsvis - en temporär nedgång av antalet arbetsplatser, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista