Polisen kartlägger studentfester

Polisen satsar i år extra resurser på att bevaka studentfesterna för att komma åt problemet med fylleri, våld och alkoholförsäljning till underåriga.

- Tidigare år har det varit en del misshandelsfall och många som har fått åka iväg akut till sjukhus. De super för mycket och bråkar. Därför är det bra om vi syns, säger Patrick Widell, närpolisbefäl på Östermalmspolisen.

200 fester i Stockholm har kartlagts av polisen och många kommer att få besök. I fokus står fylleri och våld - det finns tex exempel på att rivaliserande skolor slåss med varandra,

Emanuel Roll på Kungsholmens gymnasium tar studenten om några veckor och han tycker bevakningen är bra.

- Det är alltid bra att det blir mindre våld när man är ute och det kan ju vara skönt att känna sig trygg där man har sin fest, säger han.

Andra ungdomar ser en risk att polisen ska förstöra feststämningen. Och närpolisbefälet Patrick Widell säger att polisens attityd är viktig.

- Det ställer stora krav på oss att vi uppträder på ett korrekt sätt, men bestämt, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista