Prostituerade ofta utsatta för våld

Trots den sexköpslag som trädde i kraft för mer än sju år sedan, säljer kvinnor fortfarande sex på Stockholms gator - och våldet mot dem har inte minskat. Det säger Agneta Borg, chef på Stockholms stads prostitutionsenhet. Inom loppet av en vecka har två prostituerade kvinnor blivit svårt misshandlade och våldtagna i området kring Malmskillnadsgatan, och det har väckt oro bland de prostituerade.

- Många blir självklart rädda. Mer stressade, mer nervösa... Kanske inte tar så stora risker, utan kontrollerar lite mer vem det är man eventuellt ska åka med. Man är på sin vakt, helt enkelt, säger Mia, som sålt sex i över 30 år.

Våld är en del av prostituerade kvinnors vardag. Mia säljer numera sextjänster över internet, men har under åren upplevt våld på nära håll flera gånger.

- Jag har sett våld. Det kan ha varit ett fruktansvärt oväsen i ett rum brevid, och sen kommer tjejen ut med spräckt läpp, till exempel. Då har mannen kanske känt att han inte har övertaget - och det finns det ju en del som vill ha. Det handlar mycket om makt.

Sedan sexköpslagen kom 1999 går färre kvinnor på gatan - idag har Stockholms stads prostitutionsenheten kontakt med ungefär 150 kvinnor, förut var de uppemot 300 till antalet. Men våldet har inte minskat i omfattning, säger Agneta Borg som är chef på prostitutionsenheten.

- Det är till exempel slag, att man blir kränkt och att man tvingas gå med på saker som det inte var överenskommet att man skulle göra, säger Agneta Borg.

De kvinnor som går på gatan är mer utsatta än de som säljer sex via internet, säger Agneta Borg. Ofta ligger ett missbruk i botten som kräver att kvinnan måste skaffa pengar snabbt för att kunna köpa sin drog.

- I sådana lägen kan det vara så att kvinnan känner att ”jag bör inte följa med”. Men så vet hon att hon blir så oerhört dålig om hon inte får pengar snabbt och det kan ju göra att hon försöker bortse från farorna, även om hon känner att det här, det ska jag inte göra.

Fotnot: Mia är ett fingerat namn.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista