Stockholm först med ny teknik för renare återvinningsstationer

Stockholm är först ut med att prova en ny teknik med ”intelligenta” återvinnings-behållare. Det handlar om en mätare som känner av när behållaren börjar bli full och meddelar att den behöver tömmas.

- Det är samma sak som en backvarnare på bilen, kan man säga. Den mäter vid olika tidpunkter om det är fullt i behållarna. Sen meddelar den oss på datalina, nu är jag full, kom och töm, säger Johan Sundbladh, regionchef på IL Recykling, som ansvarar för återvinningen av papperskartonger.

På Södermannagatan, precis i anslutning till Katarina kyrka på Södermalm i Stockholm, finns en återvinningsstation med flera återvinningsbehållare i grönt. På den för pappersförpackningar har en mätare installerats som känner av hur full behållaren är.

Hittills har ett 70-tal behållare av detta slag i Stockholms stad fått en mätare installerad. Målet är att alla återvinningsbehållare för pappersförpackningar i hela Stockholms län, ska få en mätare installerad och att det på så sätt ska bli mindre problem med överfulla återvinningsstationer.

Men Andrea Ranglén, som jobbar i närheten av återvinningsstationen på Södermannagatan, är avvaktande positiv till de inteligenta återvinningsbehållarna.

- Om de fungerar och de kommer i tid och tömmer så är det väl bra, säger hon.

Andrea Ranglén säger att hon inte märkt någon skillnad vid behållaren under de senaste veckorna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista