Rättegång inleds mot inblandade i Hall-rymningen

Imorgon börjar rättegången i Svea Hovrätt mot sex personer som var inblandade i de uppmärksammade rymningarna från Hall-anstalten sommaren 2004. Huvudmisstänkt är en vårdare som dömdes till två och ett halvt års fängelse i tingsrätten för att ha hjälpt rymmarna fly bland annat genom att smuggla in ett vapen.

Både vårdaren och chefsåklagare Stefan Bergman har överklagat tingsrättens dom till hovrätten.

- Han har utsatt sina vårdarkamrater för livsfara genom att smuggla in ett vapen och släppa ut Tony Olsson och tre andra på fri fot. Det har blivit väldigt obehagliga konsekvenser och det kunde ha gått ännu värre. Och det har ett högre straffvärde tycker jag och därför har jag överklagat, säger chefsåklagare Stefan Bergman.

I slutet av juli 2004 rymde polismördaren Tony Olsson och tre andra interner från Hall-anstalten. Deras tid i frihet blev dock kort. Alla fyra greps inom några dagar.

Och domen i tingsrätten kom i juni ifjol. Alla fyra rymmarna fälldes för brott som de begick i samband med rymningen som olaga hot och olaga tvång. Två av dem fick ett års fängelse vardera och en fick tre månaders fängelse. Tony Olsson var redan dömd till livstid för polismorden i Malexander och fick därför inget ytterligare straff.

Men rättegången i hovrätten som börjar i morgon gäller dock ingen av rymmarna. Utan sammanlagt sex personer som på olika sätt har varit delaktiga vid flykten, enligt åklagaren.

Huvudmisstänkt är alltså vårdaren som fick hårdast straff i tingsrätten, två och ett halvt år fängelse, för främjande av flykt och grovt vapenbrott.

Han tycker själv att det är ett för hårt straff och vill att hovrätten mildrar domen, medan åklagaren vill att han ska få dubbelt så långt fängelsestraff.

Chefsåklagare Stefan Bergman tycker att det är särskilt allvarligt att den åtalade varit anställd som vårdare:

- Det har ju så att säga undergrävt förtroendet för hela kriminalvårdssystemet. Övrig personal har blivit utsatt för livsfara och blivit gisslantagna och inlåsta och hotade till livet. Det här är ju väldigt väldigt allvarligt när man till och med uppbär månadslön för att hålla de här personerna bakom lås och bom och så går man över gränsen och lierar sig med motståndarlaget.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".