Alla svenskar som bytt kön kartläggs

För första gången ska alla runt 600 svenskar som bytt kön kartläggas Runt 30 svenskar byter varje år kön och hälften av dem bor i Stockholm. Alla transsexuella blir inte lyckliga efter ett könsbyte och självmord har förekommit.

Erica Zander genomgick ett lyckat könsbyte från man till kvinna för fem år sedan. Hon tycker att det är på tiden med en heltäckande kartläggning.

– En av de stora missarna tidigare har varit att man inte följt upp. Man har nog förväntats sig att när patienten har fått som han eller hon velat så ska man gå ut i livet och vara lycklig. Man har tagit sin hand ifrån dem, säger hon.

– Det är tyvärr så att ett inte försumbart antal har tagit livet av sig efteråt också. De kan ha varit för att de har haft orealistiska förväntningar på hur livet skulle bli, säger Erica Zander.

Att vara transsexuell handlar om en djupt rotad upplevelse om att inte höra hemma i den kropp man födds i. Att genomgå ett könsbyte är både en psykisk och fysisk påfrestande process som tar flera år att genomföra.

Först sker en utredning som tar ett par års tid och sedan, om Socialstyrelsens rättsliga råd säger ja, tar det ytterligare en tid innan själva operationen sker.

Erica Zander blev lyckligare efter sitt könsbyte. Så är det dock inte för alla och självmord har förekommit. För att kunna förbättra sjukvårdens behandling och uppföljningen ska det nu för första gången göras en heltäckande kartläggning av alla som bytt kön.

I kartläggningen kommer de som bytt kön och anmäler sig för att delta för att svara på frågor om hur de mår, vad det tycker om den hjälp de fick av sjukvården och ifall bemötandet och behandlingen kan bli bättre.

Dessutom sker en allmän hälsokontroll, där man tar blodtryck och blodprov. För att försöka få reda på ifall det finns en genetisk orsak till varför människor födds i fel kön, sker också en genanalys av blodproven.

Sedan det blev möjligt att byta kön i Sverige 1972 är det runt 600 personer som genomgått ett byte och förhoppningen är att så många som möjligt av dem vill delta.

Överläkare Cecilia Dhejne på Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge håller i studien.

– Det finns ett ökat antal äldre personer idag som genomgick sin könskorrigering för många år sedan. Det kanske blir speciella hälsoeffekter som vi inte har tänkt på tidigare, säger hon.

Vilka komplikationer kan uppstå?

– Det finns holländska studier där det framkommer att det finns en liten överrisk att få blodpropp till exempel för de som opererats från man till kvinna. Man ser också ökade depressioner hos män till kvinnor i utländska studier, säger Cecilia Dhejne, överläkare på Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista