Avdrag på hushållsnära tjänster ger nya jobb i Stockholm, enligt moderaterna

Moderaterna i Stockholm planerar att skapa 30 000 nya jobb under nästa mandatperiod, men det förutsätter en borgerlig valseger även på riksplanet. En del i jobbprogrammet är tre nya så kallade ”jobbtorg”.

Tanken är att arbetslösa ska få all hjälp de behöver på en och samma plats.

På de tre nya jobbtorgen som moderaterna planerar för ska de myndigheter som arbetssökande kommer i kontakt med - till exempel Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan och Socialtjänsten - samarbeta med olika företag. De arbetssökande ska vara garanterade ett arbete inom fem dagar, säger oppositionsrådet Kristina Axén Olin.

- Det finns ett antal företag som skriker efter arbetskraft i Stockholm och som blir jätteglada om de får hjälp med att matcha personer med företaget.

Kan du nämna några av de företagen?

- Nej, jag vill inte namnge dem, men det finns ju många branscher som idag har svårt att rekrytera, allit ifrån äldreomsorg till hemtjänst till taxi, till exempel.

På jobbtorgen ska även de 30 000 nya jobb moderaterna tänker skapa förmedlas. Men för att de jobben ska bli verklighet krävs en borgerlig valseger även på riksplanet. En stor del av dem är nämligen städjobb, som ska bli verklighet genom moderaternas förslag om avdragsrätt för hushållsnära tjänster.

- Slopade arbetsgivaravgifter för tjänsteföretag och hjälp till människor som vill starta eget företag skapar också nya jobb, säger Peter Lundén-Welden, vice ordförande i socialtjänstnämnden.

Men det finns ju också människor som inte kan jobba, vad ska de göra?

- Alla kanske inte kan jobba heltid från början, och då kan flera arbetslösa dela på jobb.

Men socialdemokratiska borgarrådet Roger Mogert tror inte på moderaternas förslag. De skapar i praktiken inga nya jobb och kommer bara att stressa de arbetslösa, anser han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista