Främlingsfientliga partier släpps inte in på skolorna

Trots att Justitieombudsmannen slagit fast att inget parti får stängas ute från skolorna på grund av sina åsikter, kommer många gymnasieskolor i länet att vägra Sverigedemokraterna och Nationaldemokraterna tillträde till skolorna inför skolvalen.

Stig Liljeström är gymnasiechef på Täby kommun, där främligsfientliga partier inte är välkomna i skolorna.

- Självklart ska det här debatteras och diskuteras i klassrummen, det måste det göras. Men det kan vi göra utan att Nationaldemokraterna finns i skolan, säger han till Radio Stockholm.

I Täby kommun är främlingsfientliga partier portade från gymnasieskolorna. Gymnasiechefen Stig Liljeström säger att partiernas program strider mot läroplanens värden som demokrati och alla människors lika värde. På liknande sätt resonerar majoriteten av länets gymnasieskolor, enligt Svenska Dagbladet. Samtidigt finns det skolor som tänker annorlunda. Hjördis Berggren är rektor för Sundbybergs skolor.

- Vi har inte rätt att förvägra partier att komma hit och då tycker vi det är bättre att vi kan bemöta argumenten. Vi har både duktiga elever och jätteduktiga lärare som kan ta till vara och lära sig något av det här. Vi kan bemöta deras argument. Det tycker vi är bättre än att i så fall ha dem stående utanför skolan, där de kanske får stå helt oemotsagda.

Justitieombudsmannen JO har har slagit fast att inget parti får stängas ute från skolorna på grund av sina åsikter. Det kan alltså vara fel av skolorna att inte släppa in till exempel Sverigedemokraterna.

För gymnasiechefen på Täby kommun, Stig Liljeström, har valet att stänga ute partier varit enkelt, trots att han förstår att det kan leda till en JO-anmälan.

- Ja, det är vi fullt medvetna om, att det kan komma en sådan. Och då får vi ta upp den när den kommer, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista