Semesterproblem på Karolinska universitetssjukhuset

Personal på Karolinska universitetssjukhuset fick en smärre chock när de la in sin semester i schemat i år. Plöstligt blev de skyldiga att jobba in flera dagar trots att de inte tagit ut mer semester än vanligt.

Orsaken är enligt sjukhuset en ändring i schemaläggningsprogrammet, som har skett utan att man pratat med de anställda. De anställda är upprörda.

- Vi får ju inte strejka för vi jobbar ju inom sjukvården. Vi pratar om vi ska säga upp oss eller vad vi ska göra, för vi tänker inte gå med på det här, säger Karin Beinhoff, som är sjuksköterska på Astrid Lindgrens barnsjukhus.

Det var när sköterskorna på Karolinska skulle lägga in sin semester som de plötsligt hamnade på minus i timbanken - alltså blev de skyldiga sin arbetsgivare jobbtimmar. Det här är resultatet av en omläggning av programmet som används för att räkna ut semestern. Nu ska man räknar timmar istället för dagar, och programmet är dessutom anpassat efter 40 timmars arbetsvecka. Exakt hur många som drabbas är oklart, men många inom vården jobbar deltid, och dessutom skift, vilket också ställer till det.

Kristina Apler Lindström är enhetschef på löneenheten på Karolinska sjukhuset, och hon säger att ingenting har förändrats egentligen. Det är i själva verket så att man tidigare inte följt avtalen, utan gett deltidarna och de som jobbar skift för mycket semester - de har fått semester efter heltidsmallen. Däremot håller hon med om att avtalen inte är så bra, men de ska förhandlas om nu.

Vårdförbundet vill inte uttala sig i frågan, med hänvisning till att förhandlingar pågår.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista