Ökad sjukskrivning bland läkare i länet

Miljardbesparingarna inom vården i Stockholm de senaste åren har för många anställda inneburit en försämrad arbetsmiljö, med mer stress och ökad sjukskrivning - i synnerhet bland läkare.

Läkare i Stockholm är den grupp där sjukskrivningarna ökar mest - och det är mycket oroande,  säger Mara Cerqeiro, läkare vid barnmedicinkliniken på Astrid Lindgrens barnsjukhus.

– Både manliga och kvinnliga läkare har en ökad sjukskrivning, och även underläkare, säger Mara Cerqeiro.

Många vårdanställda i Stockholms län har fått betydligt sämre arbetsmiljö de senaste fyra åren - mer stress och en ökad känsla av att inte vara delaktig i arbetet.

Det trots att statistik från landstingets tjänstemän ger en mycket ljus och positiv bild, där till exempel det genomsnittliga antalet sjukdagar minskat märkbart. Men dessa siffror, som politiker och tjänstemän gärna framhåller, ger inte en fullständig bild.

Det finns undantag och dit hör framförallt läkare, i synnerhet kvinnliga läkare, där utvecklingen gått rakt åt motsatt håll.

Mara Cerqeiro ser den ökade arbetsbördan för henne och hennes kollegor bland annat som ett resultat av de senaste årens hårda besparingar.

– Om det här får fortsätta kan det innebära minskad säkerhet för patienterna, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista