Majoritet i Stockholm för trängselskatt

En majoritet av stockholmarna tänker rösta ja i folkomröstningen om trängselskatt. Det visar en Sifo-undersökning som miljöpartiet låtit utföra. Enligt undersökningen skulle 62 procent av stockholmarna rösta ja och 30 procent nej.

– Det vi framför allt tycker är jättekul är att man ser en sådan svängning i opinionen sedan försöket blev verklighet och att människor faktiskt ser att det här fungerar, säger miljöpartiets språkrör Maria Wetterstrand.

Opinionsundersökningen är den första där deltagarna fått svara på den fråga som kommer att ställas på valsedeln i höstens folkomröstning om trängselskatten i Stockholm. 1000 personer har svarat och bland dem svarar alltså majoriteten, 62 procent, ja.

Sten Nordin, moderat oppositionsborgarråd i Stockholm, är avvaktande till resultatet. Han säger att det inte går att dra några resultat om hur deras väljare ställer sig till trängselskatten, eftersom undersökningen är för smal. Och han tror inte att resultatet kommer att stå sig.

– Jag tror att när vi kommer till folkomröstningen blir det helt annat resultat, för då tar man ställning till projektet och inte valsedelns formulering.

Varför tror du att det blir ett annat resultat då?

– När vi har diskussionen inför folkomröstningen kommer vi att kunna föra fram våra argument, att det här inte har löst Stockholmsregionens trafikproblem. Och det blir det som kommer avgöra i folkomröstningen menar jag, säger Sten Nordin, moderat oppositionsborgarråd i Stockholm,

Även om det skulle bli ett ja i folkomröstningen i Stockholm så betyder inte det att trängselskatten automatiskt permanentas, eftersom det också måste röstas igenom i riksdagen. Den borgerliga alliansen vill ta hänsyn till alla de omröstningar om trängselskatt som genomförs i länet, om det skulle bli borgerlig valseger på riksplanet i höst.

Miljöpartiets Maria Wetterstrand tycker att det är fel.

– Trots att man ju egentligen borde ändra lagen så att kommunerna själva kan besluta om man vill ta ut trängselavgifter utan att riksdagen är inblandad alls, så vill man då ta tillfället i akt att sätta köppar i hjulet på riksnivå. Jag tycker att det är uselt ur demokratisk synvinkel, säger Maria Wetterstrand.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista