Allt fler kvinnor i högerextrema grupper

Högerextrema grupper lockar allt fler kvinnor. Idag utgör kvinnorna ungefär en femtedel av medlemmarna. Det visar en kartläggning som tidskriften Expo har gjort.

När hundratals nazister marscherade genom Stockholm på nationaldagen förra året var en stor andel av deltagarna kvinnor. Den nazistiska organisationen Nationalsocialistisk front, som har etablerat sig i Stockholmsregionen, har sedan 1997 mångdubblat antalet kvinnliga medlemmar.

Också inom de främlingsfientliga partierna Sverigedemokraterna och Nationaldemokraterna märks att kvinnorna blivit mer framträdande. Där utgör andelen kvinnliga medlemmar upp mot en femtedel.

Nationaldemokraterna i Södertälje har också bildat ett särskilt kvinnoförbund, kallat Nationella kvinnoförbundet.

Kvinnorna som lockas är medvetna om vad de gör, säger Daniel Poohl, chefredaktör på Expo.

– Det är väldigt vanskligt och en väldigt felaktig bild att tro att det här är på något sätt veliga kvinnor som följer med sina pojkvänner. Det är inte så enkelt. Det är faktiskt lite jobbigt att inse att kvinnorna tycker som männen, de gillar de här idéerna. De står för de här idealen, säger han.

Enligt Daniel Poohl lockas också kvinnor av den traditionella bilden av familjen där kvinnan sköter hemmet och föder barn, som de här grupperna står för.

Trots fler kvinnor är det dock fortfarande sällsynt med kvinnliga ledare inom de främlingsfientliga grupperna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista