Förståndshandikappad instängd med sin döda mor

En förståndshandikappad man hittades på onsdagen svårt medtagen i en lägenhet i Hägersten i södra Stockholm, där han kan ha varit instängd med sin döda mor i nästan två veckor. Hägerstens stadsdel ska nu se över sina rutiner men stadsdelsdirektören Maria Mannerholm ser inte att stadsdelen kunde ha gjort något annorlunda.

– Som jag ser det måste vi titta vidare om det är något ytterligare vi hade kunnat göra, i nuet ser jag det inte, säger Maria Mannerholm, stadsdelsdirektör i Hägersten.

– Den rutin vi har är att så fort något avviker, så fort man inte får kontakt så alarmeras stadsdelen och så skedde, den första gången man uppmärksammade att något som helst avvek var igår.

Hemtjänstpersonal fick ingen kontakt
När personal från hemtjänsten på onsdagen inte fick kontakt med någon i lägenheten där de skulle städa larmade de stadsdelsförvaltningen.

När polisen tog sig in i lägenheten fann de den 77-åriga kvinnand död och hennes 47-årige förståndshandikappade son var svårt medtagen efter att ha varit utan mat och vatten sen hans mor avlidit.

Kan varit död i två veckor
Sista kontakten stadsdelsförvaltningen hade med kvinnan var den 4 maj, så kvinnan kan ha legat död i nästan två veckor.

Den 77-åriga kvinnan och hennes son hade hemtjänstpersonal som städade hemma hos dem en gång i veckan, men enligt stadsdelsdirektören Maria Mannerholm var det inte ovanligt att de vissa veckor tackade nej till städning.

Vid städdagen i förra veckan hade personalen från hemtjänsten kontakt med sonen, och därför misstänkte de inte heller något ovanligt.

– Förra veckan så talade man med den hör mannen genom dörren, man uppfattade ingenting i de signalerna som på något sätt avvek från vad man varit med om under flera år, säger Maria Mannerholm, stadsdelsdirektör i Hägersten.

Stadsdelen har erbjudit hjälp
Enligt Maria Mannerholm så har stadsdelen haft kontakt med familjen och erbjudit insatser av olika slag för att hjälpa till och underlätta. Men den 77-åriga kvinnan har tackat nej.

– Vi har haft mycket kontakt med familjen och erbjudit insatser. Men människor har också en integritet och kan man klara sin vardag och sin tillvaro bra så kan kommunen inte tvinga sig på människor.

Trots att personalen enligt Maria Mannerholm handlat enligt rutinerna, så kommer stadsdelsförvaltningen i Hägersten ändå att titta närmare på omstädigheterna kring vad som hänt.

– Framför allt för att se om vi kan förbättra något i hur personalen ska agera och vad de ska uppmärksamma. Det är det vi måste se över så att det här inte kan upprepas.

ill.......................

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista