Stockholm kan få Sveriges högsta skyskrapa

Ett byggföretag vill bygga en 200 meter hög skyskrapa vid Telefonplan i södra Stockholm. Det handlar om 70 våningar med 350 lägenheter och enligt byggföretaget blir det troligen bostadsrätter. Tanken är att skyskrapan ska vara högre än Turning Torso i Malmö.

– Den är gjord i svart material, svart betong och det blir mer och mer betong ju längre ner man kommer, ju högre upp desto mer fönster blir det, säger arkitekten Gert Wingårdh.

– Det är precis så man tar ner krafterna i huset på ett naturligt sätt, så till skillnad från Turning Torso är det här ett klokt och rimligt projekt.

– Sen finns det faktiskt en liten vridning och den ligger i balkongerna i hörnen, som går från att vara fyrkantiga till att bli runda i toppen, så att det huset blir smäckrare, säger arkitekten Gert Wingårdh.

Hur tror ni att det kommer tas emot?

– Det kommer säkert vara blandade reaktioner men signalerna från politiker och tjänstemän har ju varit att Stockholm ska vara moget nu för att bygga höga hus eller skyskrapor, säger Ulf Morelius, styrelseordförande i byggföretaget SSM Bygg & Fastighets AB.

– Man har ju tittat på det här länge nu och vi är övertygade om att nu är Stockholm moget.

Radio Stockholm har sökt stadsbyggnadsborgarrådet Py Börjesson för en kommentar kring den här idén som lanserades på torsdagen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista