"Akutsjukvården saknar rutiner mot våld"

Akutsjukvården i Stockholm saknar rutiner för att hantera hot och våld som riktas mot personalen. Det visar inspektioner som Arbetsmiljöverket gjort. Mer än hälften av de 34 granskade akutmottagningarna och ambulansstationerna i Stockholms och Uppsala län får nu anmärkningar.

Hot och våld mot ambulansförare och akutsjukvårdspersonal har blivit vanligare, det gäller inte minst incidenter med psykiskt sjuka eller drogpåverkade patienter.

Arbetsmiljöverket har därför gjort inspektioner i hela landet, bland annat mot 34 akutmottagningar och ambulansstationer.

Mer än hälften får nu i dagarna anmärkningar. Det saknas säkerhetsrutiner - för hur hot, angrepp och skador ska dokumenteras och följas upp,  därför är det svårt att förbättra arbetssituationen för personalen.

Enligt Ronnie Eklöf, ambulanssjukvårdare och huvudskyddsombud på ett av ambulansföretagen i Stockholm har inspektionerna välkomnats av både facket och företagen och bättre rutiner tas nu fram.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista