Arkitekten Gert Wingårdh visar upp planerna på skyskrapan vid Telefonplan.

Politiker positiva till skyskrapsplaner

Stockholm behöver flera höga hus. Det säger flera ledande politiker efter att arkitekten Gert Wingårdh tillsammans med fastighetsbolaget SSM på torsdagen presenterade idén om att bygga Sveriges högsta hus, en 200 meter hög skyskrapa, vid Telefonplan i Stockholm.

De är på tiden att Stockholm får en skyskrapa, säger moderaternas oppositionsborgarråd Kristina Axén Olin.

– Det är väl dags nu, nu har vi pratat om skyskrapor så länge och ingen törs någonsin att sätta ner foten och faktiskt fatta beslut om ett, säger Kristina Axén Olin, moderaternas oppositionsborgarråd.

– Jag tycker det vore kul om vi kunde se skyskrapor på flera ställen i Stockholm faktiskt, det är ju ändå en huvudstad som tycker jag både bör och ska synas.

Skyskrapor har diskuterats tidigare
Det är inte första gången som riktigt höga skyskrapor diskuteras i Stockholm. Tidigare projekt har inte förverkligats, men den här idén tror både moderaternas Kristina Axén Olin och socialdemokratiska finansborgarrådet Annika Billström. Tiden är mogen för att bygga skyskrapor i Stockholm, tycker Annika Billström.

– Vi är Sveriges huvudstad och då ska vi också kunna spänna bågen lite extra, med spännande arkitektur och spännande miljöer, säger Annika Billström, socialdemokratiskt finansborgarråd.

– Det gör ju också att fler besökare kommer till Stockholm om vi får ett positivt rykte om oss att vara spännande.

Politiker positiva till Telefonplan
Både Kristina Axén Olin och Annika Billström tycker att Telefonplan kan vara en lämplig plats att bygga en skyskrapa på.

Skönhetsrådets sekreterare Martin Rörby avvisar inte idén. Han betonar att förslaget naturligtvis måste prövas noggrannt, men säger att Telefonplan skulle kunna passa för ett riktigt högt hus, eftersom det redan finns storskaliga byggnader där.

Stadsbyggnadsborgarrådet, Py Börjeson, är däremot tveksam till platsvalet, och säger till Radio Stockholm att Norra stationsområdet skulle vara mer passande. Annika Billström kan dock tänka sig att se flera skyskrapor i Stockholm.

– Jag har ju sagt också att en eller ett par skyskrapor behöver byggas vid Norra Station. Men det förtar inte att man kan bygga skyskrapor också vid Liljeholmen, eller man kanske ska pröva att bygga skyskrapor i den nya evenemangsstaden vid Globen, säger Annika Billström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista