Astra Zeneca om risker vid gasutsläpp

I dagarna har 14 000 hushåll och företag i Södertälje brev från läkemedelsföretaget Astra Zeneca om riskerna vid gasutsläpp från anläggningen i centrala staden. En del av de ämnen som hanteras på Astra Zeneca är mycket giftiga, främst epiklorhydrin.

Chefen för brand och risk, Maria Fröberg, säger att säkerheten är stor, men att man inte ska underskatta riskerna.

– Om man tänker sig att allting går väldigt fel och att väderförhållandena är precis så att spridningen blir störst, skulle vi kunna få ett moln som ger obehagspåverkan på omgivningen, men vi kan få dödliga koncentrationer inom vår egen anläggning om man utsätts under mer än en timme, säger hon.

Stora krav
Efter stora kemiska olyckor i Seveso i Italien 1976, i Kanada 1979 och Bophal i Indien 1984 med många dödsoffer, har kemiföretagen stora krav på sig. Bland annat måste allmänheten regelbundet informeras om riskerna, och det är det som nu sker.

Södertälje kommun planerar nu många nya bostäder alldeles i närheten av Astra Zeneca. Företaget är emot planerna just på grund av riskerna för kemiska utsläpp, men har inte fått något gehör. Men Maria Fröberg vill ända lugna Södertäljeborna.

”Vi jobbar förebyggande”
– Astra Zeneca är inte farligare än det varit tidigare, snarare skulle jag vilja säga tvärtom. Vi tar väldigt allvarligt på detta och jobbar ansvarsfullt förebyggande, säger Maria Fröberg, chef för brand och risk på Astra Zeneca i Södertälje. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".