Kyrkan tar över allt mer av öppna förskolan

Under 2000-talet har mer än var tredje öppen förskola i Stockholms län lagts ner, enligt Skolverkets statistik. Norrtälje hade 22 öppna förskolor år 2000. I dag finns bara tre av dem kvar.

Maria Wallin har åkt två mil tillsammans med dottern Victoria, tio månader gammal, för att gå på öppna förskolan på familjecenter i Norrtälje-centralort.

– Därute där jag bor fanns det också en, men den har de lagt ner. Det är jättesynd för man behöver ju det här att komma ut och träffa andra mammor och även barnen tycker ju att det är jättekul att leka, säger hon.

Öppna förskolan på familjecenter i Norrtälje är en av tre öppna förskolor som Norrtälje kommun har kvar idag. I början av 2000-talet fanns alltså 22 stycken i kommunen. Och mer än var tredje öppen förskola i Stockholms län stängdes mellan år 2000 och 2005, enligt Skolverkets statistik. Drygt 100-talet blev kvar.

Christina Graveley Eriksson, förskollärare på familjecenter i Norrtälje, har jobbat inom öppna förskolan sedan slutet av 1990-talet. Hon tror att nerdragningarna beror på att det inte finns någon lag på att kommuner måste ha öppen förskola, men hon tror inte att nedskärningen lönar sig i längden.

– Jag tror att genom att ha en mötesplats som öppna förskolan är så kan man bryta av den isolering som man kan känna av som förälder och att det förebygger ohälsa, säger hon.

Samtidigt som många av länets kommuner stängt sina öppna förskolor så har antalet barn som besöker Svenska Kyrkans öppna förskolor ökat med 120 procent under 2000-talets fyra första år.

– Behovet fanns ju kvar fast inte kommunen hade möjlighet att ta emot barnen då, säger Margareta Fernholm, stiftspedagog i Stockholms stift.

Vad är Svenska kyrkans mål med att ha den här verksamheten?

– Det ingår i den dopuppföljande verksamheten som stödjer sig på den dopbefallningen i Bibeln: Jesus sa att man skulle gå ut och döpa och lära alla vad han hade befallt, säger Margareta Fernholm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista