Nämndeman anhölls efter upplopp

En nämndeman i Stockholms tingsrätt är en av de personer som anhölls för våldsamt upplopp och våld mot tjänsteman i samband med Reclaim the citys demonstration i centrala Stockholm den 1 maj. Nämndemannen som har sitt uppdrag i tingsrätten för vänsterpartiets räkning har nu själv avsagt sig sitt uppdrag, men att det är oklart av vilken orsak.

Kastade stol mot poliser
Det var vid Reclaim the citys demonstration i centrala Stockholm den 1 maj som nämndemannen, en kvinna, greps under tumultet på Sergelgatan. Hon anhölls senare misstänkt för våldsamt upplopp och våld mot tjänsteman och nu pågår en polisutredning. Detta enligt TV4 Stockholm, som också uppger att TV-bilder visar när nämndemannen kastar en stol mot poliser under demonstrationen.

Nämndeman för vänsterpartiet
Kvinnan sitter som förtroendevald nämndeman för vänsterpartiets räkning i Stockholms tingsrätt. America Vera-Zavala, pressekreterare för vänsterpartiet i Stockholm stad, säger till Radio Stockholm att nämndemannen nu själv avsagt sig sitt uppdrag men att det är oklart av vilken orsak. America Vera-Zavala säger också att kvinnan aldrig varit medlem i vänsterpartiet, men att hon under en period arbetade med att svara på brev på vänsterpartiets kansli i stadshuset.

Radio Stockholm har utan framgång försökt nå den brottsmisstänkta nämndemannen. Till TV4 Stockholm säger hon att hon är oskyldig och att hon inte ser nån konflikt mellan att delta i demonstrationer och att representera rättsväsendet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".