Bristfällig kontroll av otillåtna läskburkar

Vid årsskiftet försvann möjligheten att köpa billig, importerad läsk i butiker och restauranger, i och med en ny lag som innebär att alla burkar och flaskor som säljs måste kunna pantas i Sverige. Men övervakningen av hur lagen följs har varit sporadisk.

Miljöförvaltningen i Stockholms stad har ännu inte hunnit komma igång med kontrollerna.

– För att det här ska bli bra måste vi förbereda och planera in kontrollerna i vår grundverksamhet, som egentligen är att kontrollera livsmedelsobjekt. Så vi har inte hunnit starta det rent praktiska arbetet ännu, säger Margareta Widell som är avdelningschef på livsmedelskontrollen på miljöförvaltningen i Stockholms stad.

Fortfarande säljs importerad läsk i burkar och flaskor som inte går att panta i Stockholm. Radio Stockholm har besökt flera matställen och butiker som inte följer den nya lagen.

Försäljare som inte följer de nya reglerna riskerar böter, men i Stockholmsområdet har hittills bara fyra försäljare dömts till det, enligt Jordbruksverkets statistik. Det handlar om fyra närbutiker och restauranger i Botkyrka kommun, där alltifrån ett tiotal till över hundra flaskor eller burkar som inte kunde pantas upptäcktes vid kontroller.

Margareta Widell på livsmedelskontrollen räknar med att Stockholms stad ska komma igång med sina kontroller under sommaren. Men pantburkarna kommer inte att bli något som prioriteras.

– Vi tittar på vilka objekt det är störst risker med och de hanterar vi först. De som har en hantering som inte innebär stora risker hamnar sist i kön, till exempel är en kiosk som inte hanterar öppna livsmedel inte högprioriterad för våra kontroller.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".