Brottsmisstänkt nämndeman hoppar av

En kvinnlig nämndeman, som dömt i flera brottmål, har suttit anhållen efter Reclaim the Citys demonstration i Stockholms city 1 maj. Vid demonstrationen filmades kvinnan när hon bland annat kastade en stol mot en polisman. På tisdagen valde kvinnan att lämna sitt uppdrag.

Som nämndeman i Stockholms tingrätt har hon dömt i rättegångar om bland annat narkotikabrott, knivbrott och rattfylleri.

Det var efter förslag från vänsterpartiet som kommunfullmäktige i Stockholms stad i december 2004 valde kvinnan till nämndeman.

Dömt vid flera brottsmål
Sedan 1 januari förra året har hon dömt i en rad brottsmål vid Stockholms tingsrätt. Sedan årsskiftet handlar det om 9 mål av olika brottskaraktär, bland annat narkotikabrott, bokföringsbrott, knivbrott och rattfylleri.

När det på tisdagen avslöjades att hon den 1 maj i år deltog i Reclaim the citys demonstration i centrala Stockholm, och i samband med detta greps och anhölls misstänkt för våldsamt upplopp och våld mot tjänsteman, valde hon på tisdagen att lämna sitt uppdrag som nämndeman.

Vid demonstrationen filmade TV4 Stockholm bland annat hur hon kastade en stol mot en polis.

Aldrig medlem i vänsterpartiet
På vänsterpartiets kansli i stadshuset säger pressekreterare America Vera-Zavala att den kvinnliga nämndemannen aldrig varit med medlem i partiet och att hon inte har så mycket att säga, trots att kvinnan fortfarande misstänkts för brott.

– Innan vi kan uttala oss om henne måste hon bli dömd, det måste gå till domstol. Det finns inte så mycket att tycka just nu. Hon är inte partimedlem och har aldrig varit partimedlem, inte ens i Ung vänster. Hon har jobbat timmar i stadshuset på socialroteln. Kopplingen till vänsterpartiet är inte så stark. Hon har varit nämndeman, men har nu avsagt sig det uppdraget, säger hon.

Hur skadar detta partiet?

– Självklart är det en problematisk bild när det förs fram på detta sätt, bilden är negativ så det påverkar säkert negativt, säger America Vera-Zavala, pressekreterare för vänsterpartiet i Stockholms stad.

Radio Stockholm har utan framgång försökt nå den brottsmisstänkte kvinnliga nämndemannen för en kommentar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".