Stölder av båtmotorer minskar

Antalet stölder av motorbåtar och båtmotorer har sjunkit märkbart i Stockholms län det senaste året. Det visar siffror från både försäkringsbolagen och sjöpolisen, som Radio Stockholm tagit del av.

Minskningen gäller såväl utombordsmotorer - som motorbåtar - där minskningen i år mellan januari och maj är märkbar jämfört med samma period i fjol. Och redan då hade stölderna minskat jämfört med året dessförinnan.

Trenden håller alltså i sig - och enligt Martin Åberg på Larmtjänst finns flera orsaker.

Det handlar dels om lagändringen 2003 - som i korthet innebär att även köp som skett i god tro är olagliga - dels att folk börjar bli mer försiktiga när de köper en begagnad båt eller båtmotor.

Allt fler båtägare börjar också märka båtar och motorer tydligt - ibland utrustas de också med en spårsändare som gör att stöldgodset kan lokaliseras med hjälp av satellit - alltså en GPS-mottagare. Trots detta stjäls det fortfarande motorbåtar och motorer för mångmiljonbelopp varje år, säger Martin Åberg.

- Ofta försvinner stöldgodset ut ur landet, vilket gör det svårt att hitta det stulna igen.

Enligt Martin Åberg på Larmtjänst är det dessutom en tilltagande trend att den som blivit bestulen ofta drabbas igen.

-Det är väldigt vanligt, säger han till Radio Stockholm.

-Tjuvarna vet ju vilka båtägare som behöver skaffa sig en ny motor, och vi har exempel på båtägare som blivit av med sin båtmotor tre gånger samma säsong.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".