Risk för mässlingsepidemi i Rinkeby

Andelen barn i Rinkeby i västra Stockholm som vaccinerats mot mässling, påssjuka och röda hund, så kallat MPR-vaccin, är nu så låg att en mässlingepidemi kan bryta ut i stadsdelen när som helst.

Sjukdomen mässling kan vara farlig för små barn, och enligt Landstinget behöver 9 av 10, eller 90 procent av befolkningen vara vaccinerad för att förhindra en epidemi.

I Rinkeby har andelen vaccinerade barn nu sjunkit till 69 procent , eller knappt 7 av 10, och barnhälsvårdsöverläkare Gunnel Bågenholm är mycket bekymrad:

- Det finns en påtaglig risk hela tiden, säger hon.

Det är bara en tidsfråga innan en epidemi bryter ut?

- Det skulle jag tro att det är,  ja.

För Stockholm som helhet ligger andelen vaccinerade nu på nästan 93 procent, alltså mer än godkänt ur smittspridningssynpunkt. Anledningen att så många i Rinkeby valt bort vaccinering kan enligt Gunnel Bågenholm vara dels bristande information, dels ett envist rykte att mässlingvacccin skulle kunna ge barn autism.

Men småbarnsmamman Jeann Reza tvekade inte att vaccinera:

- det är viktigt att ge barnen bästa möjliga skydd, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".