Våldet på innerstadskrogarna ökar

Antalet våldsbrott på krogarna i Stockholm City har ökat. Enligt polisen beror det bland annat på att det sedan snart ett år tillbaka är förbjudet att ha olika åldersgränser för män och kvinnor på krogen. Åldergränsen för killar på krogar har sänkts, vilket lett till fler våldsbrott.

– Här på Södermalm har vi märkt att nya grupper med ungdomar som kommer in till innerstaden från förorterna. Det har blivit rätt mycket kränkningar, hotsituationer och våld, säger Lasse Lehman, närpolischef på Katarina närpolis på Södermalm

I en rapport som polisen har gjort konstateras att våldsbrotten på krogarna i innerstan har ökat. Att det den 1 juli förra året blev förbjudet att ha olika åldergräns för män och kvinnor på krogen har bidragit, menar polisen.

Sänkt åldergräns för killar
Flera unga män kommer in på krogen eftersom krogarna istället för att höja åldergränsen för tjejer, väljer att sänka den för killar.

– Det har blivit mera populärt och häftigt att slåss mellan ungdomar, inte minst supportergrupper och firmor. Våldet i samhället har blivit mer accepterat. Det är ofta sparkar, även mot liggande personer, säger Lasse Lehman.

För att vänta trenden jobbar polisen bland annat förebyggande med olika organisationer och myndigheter.

Mobila polisstationer
Men ökad kameraövervakning och projektet med två mobila polisstationer som numera finns på Medborgarplatsen och Stureplan på helgkvällar och nätter, hoppas närpolischef Lasse Lehman ska hjälpa till. Men han tycker också att det behövs en skärpning från krogarnas sida.

– Att i ett tidigare skeende avbryta serveringen av alkohol och att ordningsvakterna på ett bra sätt kan förklara och bemöta ungdomar som inte blir insläppa eftersom de druckit för mycket, säger närpolischef Lasse Lehman på Katarina närpolis på Södermalm i Stockholm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".