Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Huddinge skjuter på bostadsbyggandet

Huddinge kommun vill dämpa bostadsbyggandet. Mer än hälften av de bostadsprojekt som finns i planeringsstadiet skjuts framåt till efter år 2009.

Det här framgår av den projektplan för perioden 2007 till 2009 som snart ska behandlas i kommunstyrelsen.

Huddinges egen exploateringsavdelning kan tänka sig runt 2 500 nya bostäder under perioden, medan tjänstemännen på kommunstyrelsen tycker att det räcker med max 1 200. Det som stryks är privata projekt i lägen som ligger för långt från kollektivtrafiken

Anledningen är helt enkelt att det blir för dyrt för kommunen att bygga så mycket. Kostnaderna för skolor, förskolor, gator och vägar och annat springer iväg i en takt som kommunen inte har råd med.

Samtidigt finns det en rädsla för kommande tomma lägenheter, eftersom också grannkommunerna - särskilt Stockholm - har stora utbyggnadsplaner.

Och kommunikationerna för Huddinge är viktiga. Så till exempel har man kommit överens med vägverket om att tidigarelägga Södertörnsleden, som annars skulle påbörjas år 2010. Leden kommer att be bättra förbindelser mellan Kungens Kurva, Flemingsberg och Haninge. I ställer skjuter man på ombyggnaden av Huddingevägen.

Ett önskemål från Huddinge är också Tvärspårväg Syd, som ska gå mellan Flemingsberg och Älvsjö via Kungens Kurva och Skärholmen, där Masmo kan bli en viktig knutpunkt för tunnelbana, bussar och tåg, men där finns ännu inga beslut fattade.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".