Större barngrupper i många av länets kommuner

Barngrupperna växte förra året i 20 av länets 26 kommuner. Mer än varannan dagisgrupp i Stockholms län är nu större än Skolverkets riktlinjer anger. Där rekommenderas högst 15 barn i varje avdelning.

Nynäshamn har de största förskolegrupperna i Stockholms län. I genomsnitt var det 19,5 barn i dagisgrupperna där ifjol. Grupperna hade då blivit större jämfört med året innan. Och barngrupperna blev större mellan 2004 och 2005 i 20 av Stockholms läns 26 kommuner.

-Det är hög ljudnivå, lokalerna är trånga. Det blir stressproblem. Man hinner inte se barnen, säger Nettan Gärdek som är förskollärare på Humlans förskola i Nynäshamn.

På den avdelning där hon arbetar går 21 barn som är mellan två och ett halvt och fyra år gamla. Stora barn grupper är något som påverkar barnen, säger Nettan Gärdek.

-Jag tror att barn visar på stress, helt klart. Sedan så kanske de inte pratar lika mycket, inte vågar ta plats när det är många de tampas med. Och att bli sedd, det missar de, säger hon.

Tina Lillhannus är förälder till Lucas och Alexander som går på Humlans förskola. När hennes nu tolvåriga dotter gick på dagis var det i en grupp med 15 barn, i linje med Skolverkets rekommendation. Tina Lillhannus tycker att sönerna som går i större grupper har det tuffare och får kämpa för att få utrymme och de är trötta efter en dagisdag.

-Om du skulle stå en hel dag i en bullrig lokal utan hörselskydd, så kommer du hem så får du fundera på hur du känner dig efteråt. Så jag förstår att barnen när de kommer hem och är helt slut, säger Tina Lillhannus.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".