Sorg på Tungelsta skola.

Tyst minut på Tungelstaskolan

På Tungelstaskolan i Västerhaninge inleds måndagens skoldag med en tyst minut för den 12-åriga flicka som natten till lördagen knivskars till döds av en 26-årig man i en lägenhet i Västerhaninge.

Psykologer och kuratorer kommer också att finnas till hands för de elever som vill prata om händelsen.

– Vi samlas utanför och har en tyst minut, sedan kommer klasserna att samlas i sina respektive klassrum tillsammans med sina mentorer, berättar skolans biträdande rektor Mats Heike.  

– Den första timmen på dagen, ungefär, kommer att vara annorlunda. Den kommer vi att ägna åt att bara vara eller prata, ta hand om varandra. Därefter försöker vi sakta smyga igång verksamheten som vanligt igen, säger Tungelstaskolans biträdande rektor Mats Heike.  

Innan eleverna tas emot ska lärare och rektorer träffa polisens informationschef för att få höra om det som har hänt, och diskutera vilket stöd de själva kan behöva. 

På Tungelstaskolan går omkring 500 elever i årskurs 4-9, och redan vid lunchtid i lördags ringde skolans kristeam runt till lärare och föräldrar, främst till de elever som går i den 12-åriga flickans klass, för att berätta vad som hänt, och för att förbereda barn- och ungdomspsykiatrin och socialtjänsten på att deras hjälp kommer att behövas den närmaste tiden. 

– Vi öppnade kyrkan och vi öppnade fritidsgården med en gång , och bägge ställena var i princip fulla med en gång och hade besökare framåt midnatt, säger Mats Heike.  

Skolans stöd och krisarbete gäller alla som går och arbetar där, men extra mycket stöd kommer att ges till klasskamraterna till den 12-åriga flickan och hennes lärare, och Mats Heike tror att skolans viktigaste roll nu är att alla elever som vill ska kunna prata med någon om det som hänt. 

– Och när det här inträffar kommer att vara olika för olika elever. En del elever kommer att känna att de behöver det här stödet med en gång, för andra kanske behovet kommer först om en vecka eller så, säger Tungelstaskolans biträdande rektor, Mats Heike. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".