Löwenströmska kan bli privat närakut

Om moderaterna vinner valet i höst kommer Löwenströmska sjukhuset i Upplands-Väsby omvandlas till en stor privat närakut med specialistkompetens. Förslaget kommer från oppositionen i Sigtuna och Upplands-Väsby och moderaterna i landstinget.

Christer Wennerholm, moderat oppositionsråd i landstinget, hävdar att förändringen blir positiv för många patienter.

– De skulle märka av det på så sätt att de inte skulle behöva åka till Danderyds akut eller till Karolinskas akut när de inte är allvarligt sjuka eller allvarligt skadade. Då skulle de kunna få hjälp här på Löwenströmska, säger Christer Wennerholm, moderat oppositionsråd i landstinget.

På Löwenströmska driver det privata företaget Stockholms Specialistvård AB idag en stor operationsverksamhet inom fem olika specialiteter , men den är under avveckling, eftersom Danderyds sjukhus vunnit upphandlingen om den fortsatta verksamheten.

Om moderaternas planer går ingenom, kommer det att bli upphandling av privat vård på Löwenströmska. De vill att inriktningen på Löwenströmska ska bli en privat närakut dit specialistläkare inom olika områden är knutna.

Förutom kortare resvägar för patienterna kommer en sådan här nyordning också att avlasta de stora akuterna på Danderyd och Karolinska, hävdar moderaterna både i landstinget och i de närmast berörda kommunerna.

Karl Westerberg, verksamhetschef för Stockholms Specialistvård på Löwenströmska sjukhuset säger att företaget är berett att ge anbud på sån vård moderaterna vill ha.

– Om det blir en upphandling av den här typen så är det självklart att vi kommer lägga ett bud på det. Vi har varit här sedan 1997 och vi biter oss fast här, säger Karl Westerberg, verksamhetschef för Stockholms Specialistvård på Löwenströmska sjukhuset.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".