Flicka i förhör efter Tungelstamord

På tisdagen höll polisen de första mer ingående förhören med den 13-åriga flicka som våldtogs och blev knivskuren i Tungelsta i Västerhaninge i fredags natt. Flickans 12-åriga kompis dödades och en 26-årig man har häktats misstänkt brotten. Det var ett känslosamt förhör, säger den 13-åriga flickans målsägarbiträde, advokat Christer Magnergård.

– Bitvis naturligtvis känslosam men hon genomförde ändå förhöret på ett bra sätt, hon var tydlig och kunde ge en samlad bild, säger flickans målsägarbiträde advokat Christer Magnergård som följde det drygt en timme långa förhöret från ett angränsade rum.

Specialutbildad personal höll förhöret
Händelserna som den 13-åriga flickan förhördes om är mycket brutala. I fredags natt lyckades hon efter att ha blivit våldtagen och knviskuren fly från den lägenhet i Västerhaninge där hennes 12-åriga kompis just dödats. Förhören med den 13-åriga flickan hölls därför av personal som är specialutbildad på att förhöra barn.

Kritik mot tidningars intervjuar med flickan
Vad som kommit fram under tisdagens förhör får vi inte veta. Men redan har de båda kvällstidningarna Aftonbladet och Expressen publicerat utförliga intervjuer med flickan om vad som hände. Aftonbladet namngav dessutom flickan och tryckte flera stora bilder på henne. Det bara två dagar efter knivdådet. Utredarna är kritiska till publiceringen och advokat Christer Magnergård tycker den är förkastlig.

– Hon förstår inte och familjen förstår inte konsekvenserna av det här och det kan påverka skadan och läkningen av den, det rör hennes person.

– Sen är det en annan minst lika viktig sak och det är att man riskerar att förstöra delar av förundersökingen, säger den 13-åriga flickans målsägarbiträde advokat Christer Magnergård.

Provsvar ej klara
26-åringen som sitter häktad misstänkt för mordet, mordförsöket och våldtäkten befinner sig just nu enligt polisens presstalesman Mats Nylén på häktet i Handen. Provsvaren som ska visa om han var påverkad av anabola steroider och alkohol är enligt polisen ännu inte klara.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".