Förskolebarn får inte modersmålsstöd.

Förskolebarn får inte modersmålsstöd

Varannan kommun i Stockholms län struntar i att erbjuda förskolebarn modersmålsstöd, trots att de har rätt till det enligt läroplanen. Det visar Radio Stockholms kartläggning.

Järfälla är en av de kommuner i länet som erbjuder modersmålsstöd. Modersmålsläraren Micaela Pastorin har modersmålsstöd med ett par av förskolebarnen i ett litet rum på Allmogens förskola i Jakobsberg.

– Jag tycker det är viktigt att de har stöd i sitt modersmål, säger Micaela Pastorin.

Är inte det viktigaste att de lär sig svenska när de nu bor i Sverige?

– De lär sig svenska ändå. Jag tycker att de behöver träna i sitt eget språk, säger hon.

Men det är inte alla som håller med modersmålsläraren Micaela Pastorin om vikten av att träna hemspråk.

Varannan kommun
Radio Stockholm har pratat med alla kommuner i Stockholms län och varannan kommun i länet struntar i att erbjuda förskolebarn modersmålsstöd, trots att barnen har rätt till det, enligt läroplanen.

Ytterligare fem kommuner erbjuder modersmålsstöd men bara när det gäller vissa språk eller barn i vissa åldrar.

Hänvisar till att behovet är litet
Bland de kommuner som struntar i modersmålsstödet finns både borgerligt och socialistiskt styrda kommuner och de hänvisar bland annat till att det är för svårt att organisera eller att behovet är för litet.

Järfälla är en av åtta kommuner i länet som erbjuder dagisbarn modersmålsstöd.

Satsning på svenska språket
På Allmogens förskola i Jakobsberg i Järfälla kommun har nio av tio barn annat modersmål än svenska. Där ser man modersmålsstöd som en satsning också på svenska språket.

– Modersmålet är grunden till språket, även det svenska. Har man ett gott modersmål och ett berikat ordförråd så lär man sig svenska mycket enklare och har enklare att ta till sig lärdom i skolan, säger Birgitta Nilsson, språkombud på Allmogens förskola.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".