Barn i Ekerö kommun utan dagisplats

Nästan alla kommuner i länet hävdar att de klarar av att ge barn plats i förskolan inom tre till fyra månader från det att föräldrar har anmält behovet, såsom lagen kräver, visar Radio Stockholms kartläggning. Två kommuner, Danderyd och Ekerö, säger dock att de inte klarar det här.

Radio Stockholm har pratat med ansvariga för barnomsorgen i länets samtliga kommuner.

Nästan alla hävdar att deras kommun kan möta behovet av dagisplatser, inte nödvändigtvis där föräldrarna vill ha plats eller ens i närheten av hemmet, men någonstans inom kommunen och inom tre till fyra månader från att föräldrarna sagt till att de behöver en plats säger kommunerna att de kan ordna en förskoleplats.

33 barn utan dagisplats
Danderyd och Ekerö klarar dock inte det här. Ekerö kommun saknar dagisplats för 33 barn just nu.

Att så många är utan plats beror på att Ekerö är en kommun många med barn flyttar till vilket försvårar planeringen, enligt Anna-Karin Ullgren, moderat ordförande i Ekerös barn- och ungdomsnämnd.

Större barngrupper
Hon säger att kommunen ska hitta plats till alla genom att bygga ut befintlig förskoleverksamhet, vilket leder till större dagisgrupper.

– Vi måste utnyttja den kapacitet som finns och då innebär ju det större barngrupper, ja, men det viktiga som vi ser det är att vi ger plats på kort sikt till barnomsorg och sedan så får vi jobba på att minska barngrupperna på sikt, säger Anna-Karin Ullgren moderat ordförande barn- och ungdomsnämnden i Ekerö kommun.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".