Valinformatörer ska locka fler att rösta

För att locka fler att rösta i höstens val utbildas nu speciella valinformatörer som ska sprida information om valet i områden med lågt valdeltagande. Fem av länets kommuner har fått pengar från regeringen för att öka valdeltagandet, och i Botkyrka utbildar nu kommunen ett sextiotal samhällsinformatörer.

Förra riksdagsvalet var valdeltagandet i Stockholms län 81 procent. I vissa delar av Botkyrka var det runt 50 procent som röstade, och liksom Haninge, Huddinge, Stockholm och Södertälje har kommunen fått statligt bidrag för att öka valdeltagandet.

I Botkyrka har 60-talet valinformatörer utbildats, alla kommer från lokala föreningar, och ska bland annat ägna sig åt dörrknackning och sprida valinformation på olika språk.

Botkyrka kommun har sedan 1998 skjutit till pengar fler ska rösta. Och i Fittja har valdeltagandet ökat med 3 procentenheter i de två senaste valen, och målet är att öka valdeltagandet i Fittja med 2 procent i höstens kommunalval.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".