Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Samtliga skolor i Stockholm ska granskas

Samtliga runt 300 grund- och gymnasieskolor i Stockholms Stad ska med start i höst granskas av Skolverket. Redan har alla skolorna tio av Stockholms läns 26 kommuner granskats.

– Det är ett 40-tal personer från Skolverket som under närmare ett års tid ska ägna sig åt detta. Inspektörerna gör besök på alla skolor, innan de kommer dit har de också läst på. Vi begär in dokument från skolorna. Varje skola har till exempel upprättat en kvalitetsredovisning, säger undervisningsrådet Per Andersson som ansvarar för de här inspektionerna på Skolverket.

Skolverket har fått ett regeringsuppdrag att under en sexårsperiod granska samtliga skolor i landet, och titta på att skolorna bland annat uppfyller skollagen, läroplanen och att eleverna får den undervisning de har rätt till.

I höst är det dags för Stockholms stads skolor, men redan har alla skolor i 10 av länets 26 kommuner granskats.

I stort sett sköter sig de flesta skolor bra, men i inspektionerna finns anmärkningar om att det bland annat saknats en handlingsplan för kränkande behandling för grundläggande vuxenutbildningen i Huddinge.

För Norrtälje riktade Skolverket kritik mot att det förekommit kränkningar på några skolor i sådan omfattning att eleverna känner sig otrygga i skolmiljön.

Rättar inte skolorna till bristerna kan Skolverket dra in tillstånden för att bedriva skolverksamhet och för friskolorna kan Skolverket dra in dom statliga bidragen.

– Vi inbillar oss att det vi gör leder till förbättringar, något vi också har sett tecken på att det gör. Vi har vissa skarpa instrument; vi fattar beslut och skriver rapporter. Varje kommun får en kommunrapport. Beslutet kan tala om att staten kräver att vissa åtgärder görs, säger undervisningsrådet Per Andersson på Skolverket.

Hittills granskade skolor i Stockholms län

 • Norrtälje
 • Täby
 • Södertälje
 • Värmdö
 • Nynäshamn
 • Upplands-Bro
 • Nykvarn
 • Sundbyberg
 • Huddinge
 • Upplands Väsby
  (Beslut inom kort)

Källa: Skolverket

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".