Dömd poliskommissarie sparkas

Den poliskommissarie vid länskriminalen i Stockholm som i Högsta domstolen dömdes för vapenbrott och tjänstefel får sparken från polisen med omedelbar verkan. Det beskedet kom från Rikspolisstyrelsens personalansvarsnämnd på fredagen.

Samtidigt ska åklagare utreda om Stockholmspolisen använt olagliga metoder vid två andra operationer, detta efter uppgifter som den nu avskedade kommissarien lämnat.

I slutet av mars i år dömde Högsta domstolen den nu avskedade poliskommissarien till villkorlig dom, för vapenbrott och tjänstefel.

Greps för över två år sedan
Poliskommissarien greps för över två år sedan misstänkt för att med hjälp av en infiltratör ha satt dit kriminella genom att förse dem med vapen och narkotika.

Eskilstuna tingsrätt dömde kommissarien till fyra års fängelse för bland annat grovt narkotikabrott och grovt vapenbrott. Hovrätten frikände sedan mannan på alla punkter, innan HD slutligen avgjorde målet.

Poliskommissariens försvarade sig under rättegången i HD med att han bara följt gängse rutiner.

Lämnade över handlingar
Under ett sammanträde som personalansvarsnämnden hade förra veckan lämnade han över handlingar som visar att Stockholmspolisen vid andra operationer ska ha använt olagliga metoder för att sätta dit kriminella.

Rikspolisstyrelsen har lämnat över de här handlingarna till åklagaren som då ska se bedöma om brott har begåtts.

Poliskommissarien har möjlighet att överklaga avskedsbeslutet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".