Oenighet i kommunerna om trängselvalsedlarna

Samtliga kommuner i länet som i höst ska folkomrösta om försöket med trängselskatten ska permanentas har nu bestämt vad som ska stå på valsedeln. Och alla kommuner utom en har valt en formulering som skiljer sig från den Stockholms stad beslutat om.

Det är fjorton kommuner, förutom Stockholms stad - som har bestämt sig för att folkomrösta om försöket med trängselskatt. Tolv borgerligt styrda kommuner, och två vänsterstyrda.

Alla, utom socialdemokratiskt styrda Nynäshamn, frågar sina invånare: ”Anser du att trängselskatt ska införas permanent i Stockholm?”. Men på Nynäshamns valsedlar kallas trängselskatten också för miljöavgift.

I samma stil är valsedlarna i Stockholms stad utformade. Där föregicks beslutet av stora bråk mellan politikerna. Den borgerliga oppositionen är kritisk bland annat mot den korta beskrivande text som kommer före frågan på valsedeln, där det bland annat står om syftet med försöket.

Oavsett vad det står på kranskommunernas valsedlar är det inte säkert att resultatet från deras folkomröstningar kommer att räknas. Den rödgröna majoriteten i stadshuset har hela tiden sagt att enbart invånare i Stockholms stad ska få rösta om huruvida trängselskatteförsöket ska bli permanent eller inte.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".