S-strategi om allmännyttan dröjer

Tre och en halv månad före valet har socialdemokraterna i Stockholm fortfarande inte presenterat något förslag om hur de vill bevara allmännyttan. Och någon lösning kommer inte att presenteras före valet.

Socialdemokraterna har sedan i mars förra året utrett olika lösningar för att skydda kommunala hyresfastigheter från att att förvandlas till bostadsrätter eller säljas om de borgerliga partierna får makten i Stockholm efter valet i höst.

Nu säger stadsdirektör Bosse Sundling till Radio Stockholm att något förslag på hur allmännyttan ska skyddas kommer socialdemokraterna inte hinna presentera före höstens val. Tanken på att låta en stiftelse ta över de kommunala bostadsbolagen är defintivt död. Andra möjligheter som diskuterats är inte heller aktuella, enligt Sundling.

Finansborgarrådet Annika Billström anser att Sundling är i sin fulla rätt att utryckka sin uppfattning, men att det i slutändan är politikerna som fattar besluten. Socialdemokraterna kommer att gå till val på att allmännyttan ska bevaras, säger Billström.

Under förra mandatperioden omvandlades drygt 11 000 av allmännyttans lägenheter till bostadsrätter, och moderaterna är tydliga med att man vill att det ska bli möjligt för allmännyttans hyresgäster att bilda bostadsrätt om de borgerliga vinner valet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".