Kommunalt bolag slarvade med säkerheten

Efter dödsolyckan på Tallkrogens skola i Södra stockholm i måndags då en 16-årig sommarjobbare omkom ska nu arbetsmiljöverket hårdgranska det kommunala bolaget SISAB som ansvarar för skolfastigheterna i Stockholm.
SISAB erkänner också att man inte tagit tillräckligt stort ansvar för byggarnas arbetsmiljö och säkerhet. Enligt Åsa Löfström, förvaltningschef på SISAB har man istället trott att dom byggentreprenörer som anlitats tog ansvar för arbetsmiljö och säkerhetsarbetet. Men det är alltid byggherren - dvs. beställaren av bygget, som är ansvarig för att det finns en så kallad arbetsmiljöplan. Ett dokument där byggarna kan läsa hur dom på ett säkert sätt ska utföra ett visst arbete. Efter dödsolyckan i måndags då en 16-årig sommarjobbare omkom i samband med ett rivningsarbete på Tallkrogens skola i södra stockholm har Arbetsmiljöverket riktat skarp kritik mot SISAB, skolfastigheter i Stockholm AB. Vid det bygget fanns visserligen en arbetsmiljöplan, men det var enligt Arbetsmiljöverket stora brister i den. Arbetsmiljöverket håller nu också på och utreder en olycka vid ett av SISAB:s bygge där det helt saknats arbetsmiljöplan Å enligt PO Lindström biträdande chef på arbetsmiljöinspektionen i Stockholm kommer man nu hårdgranska SISAB:s byggen. ILL....017 SISAB har nu två veckor på sig att göra en riskanalys för samtliga Stockholmsskolor där det pågår ombyggnader under sommarlovet. Efter dom två veckorna riskerar SISAB att få betala 250 000 kronor i vite varje gång Arbetsmiljöverket upptäcker ett bygge där det finns brister i eller saknas säkerhetsrutiner. Å SISAB ska nu akut granska dom upp emot 200 byggen som pågår just nu berättar Åsa Löfström, förvaltningschef på SISAB. ILL.... )
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".