Uppväxtmiljön påverkar barns hälsa

Stockholms läns landsting kan nu slå fast hur barns hälsa påverkas av föräldrarnas utbildningsnivå och den miljö de växer upp i. Sammanlagt 7 000 barn i Stockholm har ingått i en stor undersökning som presenterades idag vid Centrum för folkhälsa.

Flera resultat är ganska överraskande och nedslående, säger Magnus Wickman, professor vid Arbets- och miljömedicin på Karolinska universitetssjukhuset.

– Det som var trist att se var hur barn där föräldrarna har lägre utbildning har utsatts för tobaksrökning under fostertiden. De har också utsatts mer för exempelvis buller.

I undersökningen där det för första gången är möjligt att se hur barns hälsa påverkas av miljöfaktorer. Klart är att de påverkar mer vad man hittills vetat säkert - eller åtminstone haft siffror på.

Det forskarna funnit är att överraskande många mödrar röker under graviditeten. I hög grad är det kopplat till dålig utbildning, liksom hur mycket buller föräldrar låter sina barn utsättas för - allt från lyssna på musik på hög volym till att bo i närheten av trafikerade vägar, järnvägar eller industrier enligt undersökningen.

Förutom buller är luftmiljön viktig för hur barn mår. 100 000 barn upptill 14 års ålder i Stockholm bär på någon form av allergi som ofta förvärras av dålig luft, säger Magnus Wickman. Hur miljön ska bli bättre är inte en enkel fråga enligt forskarna. Mindre buller och minskade utsläpp rimmar inte alltid med ekonomisk tillväxt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".