Övervakningen på sjukhusen ökar

De ökade hoten och våldet mot vårdpersonal och patienter gör att de stora sjukhusen i Stockholms län sluter sig alltmer. Övervakningskamerorna blir fler, lås- och larmanordningarna mer sofistikerade och många entréer bommas igen nattetid.

Sören Carlsson Sanz som är vårdchef på akutmottagningen på Södersjukhuset menar att den ökade bevakningen är ofrånkomlig.

– Man måste freda sig inom sjukvården för det är ju faktiskt både en arbetsplats och en behandlingsplats där människor har ont, är utelämnade och oroliga. De ska inte behöva bli nedslagna och rånade också, säger Sören Carlsson Sanz.

På Södersjukhuset finns idag ett flertal övervakningskameror, placerade bland annat i ambulanshallen, personalgaraget och vid bakvägen in till akutmottagningen, där det nuförtiden också är låst nattetid. Bevakningen behövs, menar sjuksköterskan Ginger Sjöberg som jobbar på akuten. Enligt henne har miljön på sjukhuset blivit mer brutal.

– Det har blivit mycket mycket värre under den sista tiden, absolut. Det är ganska läskigt eftersom många har tillhyggen med sig, som knivar, kaststjänor, skruvmejslar - ja, allt.

Karolinska universitetssjukhuset i Solna och Huddinge utökar också sin bevakning, och planerar nästa år att fördubbla antalet övervakningskameror till ett 60-tal. Kjell Tyxhén, som är chef för säkerhetsavdelningen på Karolinska, menar att sjukhusen inte längre ses som en fredad zon. I framtiden blir Karolinska ännu mer tillbommat, hävdar han.

– Vi kommer att låsa till sjukhusen betydligt bättre än vad vi gör idag. Vi måste ha bättre kontroll på vilka personer som rör sig i vår verksamhet och styra var vi vill ha personerna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".