Ingen JK kritik mot utredningen av mordet på Kärleksudden

I ett beslut på torsdagen väljer Justitiekanslern, JK, att inte rikta någon kritik mot chefsåklagaren i fallet om mordet på en 14-årig man på Kärleksudden i Solletuna. Samtidigt efterlyser JK en grundligare utredning i fallet för att den dömde 17-åringens rättssäkerhet inte ska vara hotad.

Det var i september 2004 som en 14-årig pojke höggs till döds vid Kärleksudden i Sollentuna.

En 17-årig pojke dömdes för mordet i både tingsrätt och hovrätt, men det blev bara början på vad som har blivit ett långt rättsligt efterspel.

Högsta Domstolen nekade att ta upp fallet till prövning, och sade även nej till en resningsansökan i mars i år.

Den pensionerade Kriminalinspektören Sten Axelsson menar att förundersökningen, som leddes av chefsåklagaren Krister Petersson, hade flera allvarliga brister och att man bland annat inte utrett om mordet kunde ha begåtts av någon annan än 17-åringen.

Men i ett beslut idag går JK Göran Lambertz helt på åklagare Krister Peterssons linje. JK skriver att han inte funnit något som tyder på att åklagaren brustit i objektivitet eller på annat sätt åsidosatt sina plikter.

Men i en avslutande kommentar skriver JK ändå att ”det kan te sig otillfredsställande att frågan om en möjlig alternativ gärningsman lämnats outredd”, och att det kan ”synas som om rättsäkerheten skulle fordra att det vore möjligt att genomföra vissa ytterligare utredningsinsatser”.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".