Lugna studentfester enligt polisen

Årets studentfirande i Stockholm har varit lugnare än normalt. Det menar polisen, som under våren satsat extra resurser på att kartlägga och besöka runt 200 studentskivor i Stockholm. 22 fall av misshandel har anmälts i samband med festerna, men det har inte varit många allvarliga incidenter.

– Generellt sett kan man säga att festerna har varit jättebra. Lugna och roliga tillställningar. Det har varit en positiv stämning, och ungdomarna har kommit fram och pratat med oss. Vid några få tillfällen har det varit problem i form av fylla och en del slagsmål, säger Patrick Widell, närpolisbefäl på Östermalmspolisen.

22 anmälningar om misshandel, i de allra flesta fall inte av det grövre slaget och något fall där en person använt falsk legitimation. Det är polisens facit för de runt 200 studentskivor i Stockholm som bevakats under våren. I sammanhanget ovanligt lugnt. Bara i enstaka fall har det spårat ur på festerna.

– Det har varit ett par fester som har stängts i förtid. Det blev det en ohållbar situation för personalen. Vid ett tillfälle var det en 16-årig tjej som ramlat ner för en trappa och blåst 1,5 promille. Det var nog det yttersta vad gäller fylleri.

Patrick Widell på Östermalmspolisen tror nu att polisen kommer att fortsätta kartlägga och besöka på studentskivorna nästa år. För det har varit lugnare i år än förra året, menar han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".