Säkerheten kring fångtransporter ska skärpas

Norrtäljeanstaltens omdiskuterade metod att koppla samman fångar och vårdare med hjälp av läderremmar, ska nu börja användas vid fler anstalter.

Anledningen är att kriminalvården vill skärpa sina säkerhetsrutiner när man transporterar fångar.

Nyligen fritogs en man i samband med en rättegång vid Västerås tingsrätt. Händelsen har gjort att Kriminalvården nu bestämt sig för införa nya rutiner för fångtransporter. Och när man bedömer att det finns risk för rymning kan alltså metoden att koppla samman intern och vårdare med en läderrem användas. Remmen togs i bruk vid Norrtäljeanstalten för cirka ett och ett halvt år sen. Det efter 2004 års omtalade rymning från anstalten och en rad rymningsförsök vid till exempel sjukhusbesök.

Metoden mötte dock motstånd bland fångarna som tyckte att det var förnedrande och kallade remmen för hundkoppel.

Anmälan gjordes till Justitieombudsmannen som kom med sitt beslut tidigare i år. JO såg inga problem med att läderremmen användes. Och det gör inte heller Christer Isaksson, chef för Kriminalvårdens säkerhetsgrupp. Metoden används även ute i Europa sedan många år tillbaka säger Isaksson till Radio Stockholm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".