Kommunpolitikern oftast en man

Sex av tio kandidater till kommunfullmäktige i Stockholms län är män - trots att majoriteten av de som bor i länet är kvinnor. Det visar den stora politikergranskning som Statistiska Centralbyrån, SCB, gjort på uppdrag av Sveriges Radio. Moderaterna är det parti som har allra sämst representation av kvinnor, bara 35 procent. Att siffran inte är högre tror Erik Langby, moderaternas förbundsordförande i länet, kan bero på att viljan hos kvinnorna att delta i politiken inte är stor nog.

– Det är ju mycket som gör att människor inte vill vara med i politiken idag. Det är för mycket tid som går åt vilket gör att många människor, bland annat kvinnor, känner att de inte har utrymme för detta i sitt liv. De är intresserade, men inte beredda att kandidera till ett val, säger Erik Langby.

Sigtuna kommun sämst
Det är fler män än kvinnor som är nominerade till Stockholms läns 26 kommunfullmäktige i valet i höst. Bara fyra av tio kandidater är kvinnor, visar den undersökning SCB gjort på uppdrag av Sveriges Radio.

De borgerliga partierna har lägst representation av kvinnor, och moderaterna hamnar alltså i botten. Allra lägst representation av kvinnor hittar vi i Sigtuna kommun norr om Stockholm, där bara två av tio kandidater på moderaternas valsedel är kvinnor.

– Jag tror att många kvinnor prioriterar att vara hemma och med sina barn. Många gånger har de också en yrkesroll och då räcker inte tiden till för att också hålla på med politiken, säger Peter Kockum, moderat oppositionsråd i Sigtuna.

Kvotering inte aktuellt
Att det är ett problem att kvinnorna i politiken är färre än männen anser både Peter Kockum och förbundsordförande Erik Langby. Men det är inte aktuellt att börja kvotera in kvinnor.

– Vi vill inte ha kvotering för då är man inte beredd att värdera människor för vad de är, säger Erik Langby.

Hur ska ni göra för att få in kvinnor till nästa val?

– Det behövs en förändring av politikens arbetsformer. Vi har ju väldigt långa sammanträden som kan upplevas som frustrerande för kvinnliga förtroendemän som kanske gör andra prioriteringar och har dåligt samvete över vad som händer hemma, säger Peter Kockum i Sigtuna kommun. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".