Få kvinnliga politiker ett problem

Att kandidaterna till kommunfullmäktige i Stockholms län till största delen är män är ett demokratiskt problem, menar statsvetaren Lenita Freidenvall vid Stockholms universitet som forskar om kvinnor i politiken.

På onsdagsmorgonen rapporterade Radio Stockholm att sex av tio kommunpolitiker i Stockholms län är män - trots att majoriteten av de som bor i länet är kvinnor. Det kan få negativa följder för de kvinnliga väljarna.

– Ja, det är ju ett demokratiskt underskott, säger statsvetaren Lenita Freidenvall. Kvinnor ska ju också omfattas av de lagar som stiftas och då borde ju kvinnors röst också få höras i de politiska församlingarna.

Kvinnliga politiker driver andra frågor
I genomsnitt har inget parti i Stockholms län fler kvinnor än män på höstens valsedlar till kommunfullmäktige, visar den granskning som Statistiska Centralbyrån gjort på uppdrag av Sveriges Radio. Minst jämställda är moderaterna, med ungefär en tredjedel kvinnor. Mest jämställda är socialdemokraterna med 49 procent kvinnor.

Enligt statsvetaren Lenita Freidenvall behövs de kvinnliga politikerna eftersom de ofta är bättre på att driva frågor som berör kvinnliga väljare.

– Kvinnor är mer benägna att vara positiva till jämställdhetsfrågor än män. De prioriterar de frågorna i samband med valrörelser och de uttrycker ett större intresse för de frågorna.

Kvotering en lösning
Lenita Freidenvall menar ändå att representationen av kvinnor i politiken i Stockholm och Sverige ser oerhört bra ut om man jämför med resten av världen. Men även i de partier som har en mer jämn könsfördelning är kvinnorna till viss del orättvist behandlade, eftersom toppnamnen på listorna oftare är en man än en kvinna.

– Det handlar om gamla strukturer. Politiken har egentligen utformats av och för män i ett historiskt perspektiv. Nu är det kanske dags att utmana det och det gör ju också kvinnor. Men det är klart att det underlättar om partierna har tydliga fasta regler, som till exempel varannan damernas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".