Virus riskerar radera datorer

Lördagen den 6 juli kan bli en lång dag för de runt miljonen datorägare som har fått sina maskiner smittade av e-postmasken Klez.
Har säkerhetsföretagen rätt aktiveras viruset under lördagen med förödande konsekvenser för datorn och dess ägare. Klez har funnits länge mitt ibland oss utan att göra något större väsen av sig. Till skillnad från de kända virusen Loveletter och Melissa som drabbade världen för något år sedan kan man säga att Klez smugit sig på oss. Icke desto mindre räknar säkerhetsföretagen med att Klez är det hittills mest spridda viruset i världen och Sverige. Över en miljon datorer kan vara infekterade av något av Klez olika varianter. Det näst mest spridda är den så kallade Sircam-masken. Klez beskrivs som destruktivt och komplicerat. När det aktiveras under lördagen kommer filer att raderas och värdefull information försvinna. Bland annat bilder, MP3, program och dokumentfiler. Det räcker att en dator i ett nätverk är smittad för att övriga datorer i nätverket ska drabbas. (TT)
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".