Soldater kollapsade under övning i värmen

Över hundra värnpliktiga på AMF-1 regementet i Berga tvingades under förra veckan avbryta en övningsmarsch som hölls på Utö. Många var svårt uttorkade som en följd av det varma vädret.

Enligt Elisabeth, mamma till en av de värnpliktiga som kollapsade, hade sjukvårdspersonalen sagt till befälen att de värnpliktiga behövde salttabletter för att inte råka ut för en kollaps, men begäran ignorerades säger hon.

– Det struntade man i och fortsatte övningen, vilket jag tycker är synnerligen allvarligt. Jag tycker att man borde ha stoppat det hela eller sett till att man skakat fram de här salttabletterena och åtgärdat de problem som fanns, säger Elisabeth som inte vill uppge sitt efternamn med hänsyn till sin son, som gör sin militärtjänst på regementet.

Var fjärde fick bryta marschen
Av 470 startande fick 118 bryta marschen. Många hade kramper till följd av saltbristen och en fick föras till akuten i helikopter, med svullnader på hjärnan.

Enligt en militärläkare som Radio Stockholm talat med, borde alla befäl känna till att salttabletter måste ges under övningar vid kraftig värme.

Uppgifter om machokultur
Ett SVT:s reportage berättade nyligen om ”extrem machokultur” på AMF-1 regementet i Berga. Och i går skrev föräldrar till två värnpliktiga som omkommit under en övning, i Dagens Nyheter, att incidenterna på regementet bör ses som ett led i den kultur som råder där.

Precis så ser Elisabeth, som alltså är mamma till en av de värnpliktiga som kollapsade, på det som hände under marschen.

– Jag tycker att man behöver göra en ordentlig genomlysning och utredning av vad som har hänt, kanske i värsta fall lägga ned det här regementet.

Salttabletter borde delats ut medger regementet
Regementets presschef Kristina Svan, medger att salttabletter borde ha delats ut, men säger att det inte handlade machokultur utan om okunskap hos befälen, samt om de värnpliktigas egen inställning.

– De är otroligt motiverade att genomföra sin utbildning och många av dem säger inte heller ifrån i tid, att nu känner jag av det här, nu börjar det bli jobbigt. Så att de driver sig själva, väldigt, väldigt hårt, det får vi inte heller glömma bort, säger Regementets presschef Kristina Svan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".