Ingen gräns för akrylamid i mat

Inte heller EU:s expertgrupp för livsmedelsfrågor vill ha någon gräns för hur mycket akrylamid mat får innehålla. Den efterlyser i stället mer forskning om ämnet och vill att livsmedelsindustrin själv ska se till att sänka halterna.
Frågan om att införa ett gränsvärde för akrylamid i mat väcktes efter vårens larm om ämnet som bildas vid stark upphettning av mat. Förutom mer forskning vill EU:s livsmedelsexperter också att konsumenter och producenter ska få information om hur akrylamidhalterna kan minskas vid matlagning. - Huvuddraget i våra rekommendationer är att halterna av akrylamid bör vara så låga som möjligt, säger Taina Sateri, sekreterare i expertgruppen. Den sammanträdde i Bryssel i början av veckan och resultatet av mötet har överlämnats till EU-kommissionen. Taina Sateri betonar att uppgifterna som presenterats är vetenskapliga råd och att ett politiskt beslut återstår.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".