Fler politiker än väljare äger sin bostad

Kommunpolitikerna i Stockholms län äger sina bostäder i betydligt högre utsträckning än vad befolkningen gör. Det visar den politikergranskning som Statistiska Centralbyrån, SCB, gjort på uppdrag av Sveriges Radio.

Tre fjärdedelar av kandidaterna till kommunfullmäktige i Stockholms län bor i bostadsrätt eller småhus. Bland befolkningen i länet är det 60 procent som bor så.

Centerpolitikerna är de som äger sin bostad i högst utsträckning. Nästan 90 procent bor antingen i bostadsrätt eller i småhus. Även bland moderaternas kandidater till kommunfullmäktige är ägandet utbrett.

Mer förvånande är kanske att också kandidaterna från partierna på vänstersidan äger sina bostäder i högre utsträckning än väljarna i länet. Bland socialdemokraterna bor nästan tre fjärdedelar i lägenhet eller hus som de själva är ägare till.

Vänsterpartiets kandidater är egentligen enda undantaget och de som bor mest likt länsbefolkningen i genomsnitt. Hela 35 procent hyr sin lägenhet, det är nästan samma siffra som länsgenomsnittet på 37 procent.

Men vänsterpartisterna är faktiskt de som ökat sitt bostadsägande mest av alla politiker sedan förra valet. Då ägde 54 procent av de nominerade vänsterpartisterna sin lägenhet, mot 65 procent vid det här valet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".