Sänkta straff för poliser som struntade i våldtäktslarm

Två av de tre poliser, som lät bli att skicka en polispatrull till en pågående våldtäkt i Täby får sina straff sänkta av Svea hovrätt. Det gäller de båda befälen på polisens länskommunikationscentral - medan operatören får sitt straff på en månads fängelse fastställt. Operatören döms också för att ha misshandlat sin flickvän och kommer för detta att avskedas från sin tjänst.

Poliserna arbetade den aktuella natten förra våren när polisens länskommunikationscentral tog emot ett larm från en ung kvinna i Täby som berättade att hennes väninna höll på att bli våldtagen.

Trots larmet skickades inga polisbilar ut, och kvinnan våldtogs och misshandlades under flera timmar.

Polisena har hävdat att allt berodde på ett missförstånd - de hade helt enkelt inte förstått att det rörde sig om en pågående våldtäkt.

Men den förklaringen godtogs inte av Stockholms tingsrätt, som ansåg att missförstånd inte är en acceptabel ursäkt, polisen måste se till att göra kontroller så att det inte kan uppstå missuppfattningar.

Två av poliserna dömdes av tingsrätten till en månads fängelse, det gäller polisoperatören och vakthavande befäl.

Och medan hovrätten fastställer fängelsedomen för tjänstefel mot operatören så ändras domen för vakthavande befälet som i stället för fängelse nu döms till dagsböter på totalt 33 000 kronor.

Polisen som tjänstgjorde som befäl får av hovrätten dagsböterna sänkta med 5 000 kronor till 25 000 kronor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".