Moderatpolitikerna mest skuldsatta

Bland de drygt 6 300 politiker som kandiderar till Stockholms läns kommunfullmäktige i höst finns flera som är fall för kronofogden på grund av obetalda skulder, visar en genomgång som Radio Stockholm har gjort. Moderaterna har flest kandidater som inte har betalat sina skulder i tid.

Totalt 200 av de politiker som ställer upp på valsedlarna till höstens kommunfullmäktigeval i Stockholms län är skuldsatta. Tillsammans är de skyldiga kronofogden över 100 miljoner kronor, enligt siffror från Statistiska Centralbyrån.

Moderaterna toppar skuldligan med 45 kandidater som sammanlagt är skyldiga 72 miljoner kronor. Det är i första hand inte skulder till det allmänna, utan rör exempelvis mobiltelefonräkningar eller skulder till kreditbolag. Socialdemokraterna ligger näst högst med 36 kommunfullmäktigekandidater som är skyldiga sammanlagt sex och en halv miljon.

Kristdemokraterna och vänsterpartiet har också flera skuldsatta kandidater, men skiljer sig från övriga partier eftersom det till övervägande del handlar om statliga fodringar, till exempel obetalda skatter och studiemedel eller underhållsstöd för barn.

De andra partierna har mellan åtta och 18 kandidater som är registrerade hos kronofogden med totala skulder omkring en miljon kronor.

Noterbart är också att småpartierna i länet tillsammans har näst flest nominerade politiker med skulder hos kronofogden. 39 kandidater från olika mindre partier har tillsammans skulder på sammanlagt nästan 15 miljoner kronor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".